Korte Kalender

Gebruikerslogin

Willekeurige foto

patrick-27.jpg

Sensei Patrick Curinckx behaald 7e Dan in Okinawa

senseipatrick1.jpg
" Karate is voor mij geen sport, maar een kunst en levenswijze"
Mol: karateka Patrick Curinckx (58) uit Mol-Millegem heeft in Okinawa zijn 7e Dan in Okinawa Goju-Ryu behaald, de meest traditionele vorm van karate. "Bij Goju-Ryu ligt de nadruk niet bij competitie, maar bij het constant verbeteren van jezelf", zegt hij.
Patrick Curinckx is al 45 jaar gepassioneerd door karate. "Voor mij begon het toen ik als kind naar de televisieserie De Wrekers keek" vertelt hij. Ik wilde ook kunnen wat de hoofdrolspelers op tv deden. Op mijn dertiende ben ik met karate gestart. Eerst in een andere stijl, tot ik na drie jaar kennismaakte met Okinawa Goju-Ryu karate.
Goju-Ryu is Japans voor hard-zacht. Het is de meest traditionele vorm van karate. "Waar bij andere stijlen vooral het sportieve en competitieve aan bod komt, ligt bij Goju-Ryu de nadruk op de strijd tegen jezelf" verklaart Curinckx.
Uiteraard heb ik zelf ook aan competitiesport gedaan. Ik ben zelfs nog Belgisch en Vlaams kampioen geweest, maar karate is veel meer dan dat.Het ultieme doel van karate ligt niet in de overwinning of nederlaag, maar in het verbeteren van je eigen karakter. Niet allen het fysieke en de techniek komt aan bod, maar ook het mentale. Karate is voor mij geen sport, maar een levenswijze. Het is echt krijgskunst, waarbij je constant jezelf verbetert."
Om zijn krijgskunst verder te ontwikkelen, trekt Patrick Curinckx de wereld rond om te trainen met andere karateka's om zo stap voor stap beter te worden. Zo heeft hij vaak getraind met Sensei (leraar) Morio Higaonna, de beste karateka ter wereld. "Morio Higaonna heeft een tiende Dan, wat de hoogste graad is in karate". vertelt hij. " Het is een eer om met hem en ook andere grootmeesters te trainen. Ik leer nog altijd dingen bij van hem.
Momenteel hebben zestig landen in de wereld een Goju-Ryu-dojo. Voor Belgie ben ik de chief-instructor. Ik ben ook Sensei van een dojo in Mol-Millegem waar 45 kinderen en 45 volwassenen karate leren. Maar daarnaast zijn er nog clubs in onder meer Arendonk, Geel-Ten Aard, Nuclea in Mol, Viersel en Brussel."
Enkele weken geleden werd Curinckx uitgenodigd in Okinawa om zijn examen voor 7de Dan of Nanadan af te leggen. Intussen heeft hij die graad ook behaald.
" Dat examen is zeker niet te onderschatten", vertelt hij. "Zo moet je jarenlang trouw blijven trainen volgens de principes van Goju-Ryu en je techniek constant verbeteren. Dat vergt veel discipline en doorzettingsvermogen. Zo train ik elke week tussen de 15 en 20 uren om mijn lichaam volledig onder controle te krijgen. Ik ben elke dag met karate bezig. Zelfs tijdens mijn werk als kapper. En het stopt niet, want nu moet ik nog minstens twaalf jaar blijven trainen om voor mijn achtste Dan te gaan. dan mag ik natuurlijk geen blessures oplopen.
Wie Sensei Patrick Curinckx aan het werk wil zien, kan zondag 25 november afzakken naar zaal Spellenburg in Mol, waar hij een demonstratie karate geeft.

(Info: tekst en foto uit Gazet van Antwerpen).